Stenhaga Motorsports Ungdomsakademi & William Siverholm

Stenhaga Motorsport kommer att ställa upp med ett flertal förare i serien Porsche Sprint Challenge Scandinavia under 2022. Flera förare kommer man att känna igen från teamets startfält från premiäråret 2021. En nyhet är Stenhaga Motorsports Ungdomsakademi där idén är att lyfta fram unga racingtalanger. 

Först ut att gå igenom Stenhaga Motorsports Ungdomsakademi är 16-åriga William Siverholm. Han var den yngste att bli uttagen till svenska landslaget och har, trots hans unga ålder tillhört världseliten i Gokart under flera år och kört senaste säsongen i Formel Renault Nordic med fina framgångar.

Att motståndarna varit betydligt äldre genom åren har inte stoppat honom. William beskriver sig själv som en explosiv förare med starkt psyke och stort fokus. Egenskaper som nu ska ta honom hela vägen till toppen i Porsche Sprint Challenge med Stenhaga Motorsport, Sveriges största Porsche Team.

Möjligheten att fått en plats i Stenhaga Motorsport Ungdomsakademi är helt fantastisk, säger William. Jag är så oerhört tacksam och skall göra allt jag kan för att hjälpa teamet till en vinst säsongen 2022 säger William som blir den yngsta Porscheföraren hittills.

William bor i Lerum utanför Göteborg. Han går första året i gymnasiet på El och Energiprogrammet.

Med racing i blodet kommer tävlandet naturligt för William då intresset för bilsport sträcker sig långt tillbaka i familjens rötter.

Jag började min motorsportkarriär i gokart redan vid 6 års ålder och har skördat många fina placeringar i Sverige innan jag började tävla internationellt. Jag har vunnit serier i Sverige och varit bland de främsta i SM tävlingarna. De senaste åren har jag tillhört världseliten och Svenska landslaget i Gokart.

Jag har tävlat framgångsrikt i internationell motorsport och har kört tävlingar såsom World Series, EM och VM i gokart med många framskjutna placeringar.

Inför säsongen 2021 och mitt i pandemin tog vi beslutet att vända hem till Sverige för att köra racerbil och tog steget till Formelbils klassen, Formula Renault/Nordic. Det blev en kantig inledning med tekniska bekymmer i första halvan av säsongen men när vi fick i ordning på bilen kom både Pole Position, seger samt flera pallplatser.

Säsongen kördes under 7 tävlingshelger från Skellefteå i norr till Skåne i söder och flertalet är samma banor vi skall tävla på med Porschen nästa säsong. 

Målet är givet men man måste alltid vara ödmjuk säger William. Jag har mycket att lära då Porschen är annorlunda mot en Formelbil. Jag har ett fantastiskt team bakom mig med mycket kunskap och redan ett år i serien. Vi skall ha roligt tillsammans. 

 Vad är Stenhaga Motorsport? 

Stenhaga Motorsport är ett dotterbolag till Stenhaga som har sitt säte på Stenhaga Gård utanför Vara. Det nystartade teamet blev direkt det största teamet i klassen när dom ställde upp med 7 bilar i Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2021. 

Stenhaga förvärvade även racingbanan Kinnekulle Ring 2019 vilket blivit en naturlig mötesplats för teamet där många träningar utförts. 

Vad är Porsche Sprint Challenge Scandinavia? 

Porsche Sprint Challenge har tidigare funnits i Europa och runt om i världen men 2021 var det premiäråret för Porsche Sprint Challenge Scandinavia som snabbt  blev en succé. Serien styrs av Porsche Sverige och går tillsammans med deras andra klass, Porsche Carrera Cup Scandinavia. 

Porsches målsättning var att få 8–12 bilar till start under premiäråret men det blev totalt 31 olika förare under säsongen och med 19-22 bilar vid varje start. Ingemar Stenmark och fd. världsmästaren i rally, Stig Blomqvist var två av förarna som deltog i Porsche Sprint Challenge under 2021.

Kalendern för Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2022 består av 14 Race på 6 olika banor.  

  • 13-14:e maj, Scandinavian Raceway
  • 17-18:e jun, Drivecenter Arena
  • 9-10:e jul, Falkenbergs Motorbana
  • 5-6:e aug, Scandinavian Raceway
  • 19-20:e aug, Gelleråsen Arena
  • 16-17:e sep, Rudskogen Motorsenter
  • 30:e sep – 1:e okt, Mantorp Park

Samtliga race (förutom dem som körs på Falkenbergs Motorbana) sänds live på Viaplay och även i efterhand på Porsche Sveriges Youtube-kanal. 

 

Kontaktpersoner vid frågor: 

Wiliam Siverholm: 

Pierre Falck (Williams far) 

[email protected]

0702-763400

Stenhaga Motorsport:

Ludwig Ellhage 

[email protected] 

0738-061082

Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Jerker Johansson

[email protected]  

0706-306582

Om William

Med racing i blodet kommer tävlandet naturligt för William då intresset för bilsport sträcker sig långt tillbaka i familjens rötter.

 

Han beskriver sig själv som en explosiv förare med starkt psyke och stort fokus. Egenskaper som ska ta honom hela vägen till toppen.

 

Så här beskriver William sin resa:

 

Jag heter William Siverholm, är 16 år och bor i Lerum. Jag tävlar framgångsrikt i Internationell motorsport.

 

Började min motorsportkarriär i gokart redan vid 6 års ålder, och har skördat många fina placeringar i Sverige innan jag började tävla Internationellt.

 

De senaste 4 åren har jag tillhört världseliten i gokart och Svenska landslaget i Gokart.

 

Jag har kört tävlingar såsom World Series, EM och VM i gokart med många framskjutna placeringar.

 

Jag har vunnit serier i Sverige och varit bland de främsta i SM de senaste åren. Till säsongen 2021 tog jag steget till Formelbil och tävlade i klassen Formula Renault/Nordic. Efter en lite kantig inledning på säsongen med en hel del tekniska bekymmer så avslutades säsongen med flera pallplatser, Pole Position och vinst.

 

Till säsongen 2022 har jag blivit uttagen till Stenhaga Motorsport ungdomsakademi och skall tävla i mästerskapet Sprint Challenge med en Porsche GT4. Möjligheten är helt fantastisk, säger William. Jag är så oerhört tacksam och skall göra allt jag kan för att hjälpa teamet till en vinst säsongen 2022 som blir den yngsta Porscheföraren hittills.

 

Kontakt